21.06.2013

Maison Francis Kurkdjian - Aqua Universalis





Markanın uniseks parfümü.
Merhabalar. Bugün yeniden favori niche parfüm evlerimden bir tanesi olan Maison Francis Kurkdjian'ın parfümlerinden biriyle karşınızdayım. Aqua Universalis. 

Unisex olarak piyasaya sürülen bu parfümü meyveli,çiçeksi olarak sınıflandırabiliriz. Çok kompleks bir eserle karşı karşıya olduğumuzu söyleyemem. Basit ve sade bir parfüm. Açılışını keskin bir limon ve bol bol taze çiçekle yapıyor. Tam bir feminen parfüm açılışı. Çok güzel, saf, temiz bir açılış. Pek çok yerde duyumsadığım bir kokuymuş gibi geldi açıkçası. Çok beğendim evet ancak farklı değil. Zevkli bir bayanın bahar aylarında koridorlarda bıraktığı bir koku olabilir pekalâ. Orta ve alt notalarda da maskülen bir değişim geçirmeden, düz bir çizgide ilerleyen bir tarzı var. Alt notalarda devreye misk giriyor denebilir. genel anlamda çiçek temalı güzel bir bahar parfümü ortaya çıkmış.

Gördüğünüz gibi parfüm hakkında anlatılacak fazla bir şey yok. Son derece basit ve tekdüze bir yapısı var. Sentetiklikten uzak bir kokuya sahip. Kalite hissiyatı oldukça yüksek. Bu kokuyu beğendiğimi söylesem de, unisex bir ürün olsa dahi üzerimde taşımak isteyeceğim bir tarzı yok. Bayan kullanımına çok daha uygun.

İsminde geçen "aqua" terimini tam anlayamadım zira sucul bir yapısı yok. Her yaz-bahar parfümüne aqua diyeceksek işimiz var demektir. Bu yüzden isim seçiminde başarısız olduğunu söyleyebilirim. Yaş grubu olarak orta yaş ve üzerine tavsiye etmem. Genç arkadaşlara daha çok yakışacaktır.

Değinmek istediğim bir diğer konu, kalıcılık ve farkedilirlik. EDP formatındaki bu parfümde Maison Francis Kurkdjian, vasatın bile altında bir performans sergiliyor. Esasen farkedilir bir parfüm ancak tende hiç kalmadığı için, uçup giden bir parfümün farkedilme ihtimali nedir siz düşünün. Kurkdjian gibi bir markaya, diğer eserlerine dönüp baktığımda hiç yakıştıramadım bu durumu.


Parfüm evinin geleneksel bir özelliği haline gelmeye başlayan o sabunsuluk bu parfümde de mevcut. Lumiere Noire ve APOM'da pek rahatsız etmemişti ancak bu defa çiçek kokularıyla da birleşince ortaya bir deterjanımsı koku çıkıyor. Biraz tuhaf. Neden derseniz, bu koku müthiş bir kokudur. Temiz çamaşır kokusunun insanı ne kadar mutlu ettiğini düşünün. Tamam koku mutlu eden bir koku da, parfüm olarak neden böyle bir koku tercih edeyim bilmiyorum. Zevk meselesi bir yerde.

Netice olarak Kurkdjian'ın cinsiyet belirtmeksizin çıkardığı bu bayan parfümünü ,erkek parfüm severlere tavsiye etmiyorum. Bayanlar için ise denemekte fayda var diyorum. En azından temiz,rafine ve hoş bir alternatif olabilir.


1 yorum: