31.05.2013

Gucci - Envy For Men

Ünlü markanın, efsaneler kategorisinde yerini alan, üretimi durdurulmuş parfümü.


Koleksiyonerlerin ilgisini çekmeye başlayan, ne yazık ki artık üretilmeyen bu Gucci parfümü aslında koleksiyona dahil edilmeyi hak ediyor mu? Değerlenmesi parfüm kalitesinden mi, az bulunabilmesinden mi?

Bu sorulara biraz cevap bulmaya , Gucci Envy'yi yorumlamaya çalışacağız bugün. Gucci - Envy for Men, 1998 yılında üretilmeye başlayan, 10 yıl civarı kaldığı parfüm piyasasında belli bir kesimi etkisi altına alan, hayranları olan bir parfüm. Çoğu insanın içinde ukde olarak kalmış bir deneyimdir ayrıca.

Şimdilerde bulunması pek öyle kolay olmasa da halen bazı platformlarda karşılaşıyoruz kendisiyle.

Parfümümüze bir bakalım.

Öncelikle odunsu-oryantal sınıfındaki parfümün açılışını ve sonrasını ayrı ayrı ele almak istiyorum. Açılışı çok olgun ve biraz büyük işi, keskin, buruk bir açılış. Gençler bu açılışı kolay kolay kaldıramayabilir. Parfümün başından sonuna etkisi yüksek olan zencefilin de içinde olduğu, çok az baharatlı turunçgil açılışı. Biraz sıradan ve ağır. Böyle kendimi yüzlerce yıllık bir binada bulunan pasaja girmiş gibi hissettim. Dükkanların içinden gelen kokular onca yıl harmanlanır , ihtiyar amcaların hacı yağları ve parfüm satıcıların esansları sinmiştir sağa sola.Böyle bir koku. Bu kokuyu biliyorsunuz aslında. Çünkü oldukça sıradan. Zihninizde canlanmıştır. Biraz reçinemsi bir kokudur hatta. Pek modern bir doğu esintisi yok yalnız. Eski kafa bir açılış tamamen. Ardından devreye baharatlar giriyor.Ayrıca hiç beklemediğim bir tatlılık söz konusu. Çok ani olan bu değişim parfüme bir hava katmış. Alt notalarda, odunsular, tütsü dikkat çekiyor. Alt notalarda amber de var ancak tütsü kadar önde değil.

Parfüm için söyleyebileceğim şey, başlangıcındaki ilk bir kaç dakika sonrasında leziz olduğudur. Uzun süre boyunca etkisi devam eden tatlı baharatlar(zencefil vs.) gerçekten çok hoşuma gitti. İlk sıktığımda aldığım kokudan beklentilerim pek yüksek değildi ancak beklentilerimi oldukça aştığını söyleyebilirim. İnsanları bu parfüme çekenin o güzel zencefil ve tatlılık olduğunu düşünüyorum. Zencefilin sevmeyeni de vardır ancak buradaki kullanımın kimseyi rahatsız edeceğini sanmıyorum.

Kalıcılığı çok iyi oldu benim tenimde. İlk birkaç saatten sonra oldukça tatlı bir halde tende kalıyor. Sanki bu uzun süre tende kalan formu pek parfümün tamamını yansıtmıyor gibi gelse de onu da beğendiğimi söylemem gerek.

25 yaş ve üzeri herkese tavsiye ederim bulabilirseniz. Genç kardeşlerimiz kokuyu tam olarak anlayamayabilirler ve onlara biraz çekilmez gelebilir özellikle başlangıcı. O yüzden biraz daha olgunluk ister bu parfüm. Bir "baba parfümü" değil ancak çok dinamik de değil. Orta karar bir parfüm.

Gelelim şu aranan parfüm olma hususuna. Bunun sebebi bence hem parfümün güzel olması hem de az bulunmaya başlaması. İkisinden de biraz. Çok kötü bir parfüm değil. Bir dönem sadık birer kullanıcısı olan herkes şimdilerde şişesini gördüğünde dahi çok tuhaf hisseder oldular. Onlar bu parfümlerden vazgeçemiyorlar. Onların taşıdığı, dilden dile yayılan miras, herkesin diline pelesenk olmuş efsanelerden birini yaratmak üzere gibi görünüyor.

Kapağından şişesine her tarafından asalet akıyor. Tasarımını beğenen çok. Onu da eklemem gerek. Şahsına münhasır bir duruşu var.

 Bu parfümü edinebiliyorsanız edinin. Alın ve kullanın. Güvensiz bir parfüm değil. Çok karşılaşılmıyor artık böyleleriyle. Kıymetini bilmek gerekir diye düşünüyorum.

10 yorum:

  1. Emeğine sağlık Burak,teşekkür ederiz..

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık kardeşim; Dostum bügün kullandım envy'yi inanın bana çok kaliteli bir parfüm. Elinde olanlar kıymetini bilsin. Az sıkın zira artık pek bulunmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim sağolun. Evet Envy tam bir klasik. Ve artık üretilmemesi üzücü

      Sil
  3. İlk anda acı ve buruk bir kokusu var yadırganma ihtimali yüksek ama koku oturdukça beğeni artıyor.Sentetiklik barındırmayan yüksek kalite bir koku.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Şekerlenmeye başladıkça kalite hissiyatı giderek artıyor. Sonları müthiş gerçekten.

      Sil
  4. SEVGİLİ P.B !Guccı PH 1 in incelemesini neden yapmıyorsun,yoksa elinde gönderelim:)Bekliyoruz..

    YanıtlaSil
  5. Sırada Gucci P.H.I efsanesi var ;)

    YanıtlaSil
  6. Envy hayatımda kokladığım en güzel kokulardan birisi. Benim toplam 200 parfüm arasında top-4-5 yer alır. Burak Hakkı abimiz kullaniyor bunu :)
    YanıtlaSil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o kadar iddialı bir söylem içerisine giremeyeceğim zira kokusu genel beğeniye çok uymuyor. Ayrıca ne kadar kaliteli olsa da, ancak designer kategorisinde fazla rakibi olmadığı söylenebilir.

      Sil
    2. Evet çok haklısın, çok beğenen çıkmaz ama onu benim için tutkun yapan kızım da bu :) Ancaak şuan piyasaya çıkan çoğu parfüm envy kalitsinde ulaşamaz. Hatta çoğu niş parüm dahil. Bir polo clasic bir envy zor çıkar artık.

      Sil