26.05.2013

Maison Francis Kurkdjian - Lumiere Noire Pour Homme

Başarılı niche parfüm evinin en popüler parfümü.

Merhabalar. Kukdjian' ın eserlerinden birini daha inceliyor olmak bile heyecan verici bir deneyim. Bugün sizlere parfüm evinin en beğenilen parçasını tanıtacağım. Lumiere Noire(siyah ışık). Daha Kurkdjian APOM'u yeni denemiş birisi olarak arasıra bazı açılardan bu iki parfümü kıyas etme yoluna gidebilirim. Bazı benzerlikler gösteriyorlar açıkçası.

Parfümümüzün açıklanan harmanı, baharatlı gül(kimyon,tarçın),paçuli ve adi pelin(pelin otu)'ndan oluşuyor. Biraz yetersiz bir içerik olmuş ancak biz ayrıntıya gireceğiz tabi ki. Açılışta pelin otu ve yanında başka taze çiçekler ile çok hafif gül hissediliyor. Yine son derece sabunsu, hijyenik bir merhaba oldu. Kurkdjian'ın klasik karşılama stili anlaşılan. Açılışını pek beğenmedim. Bu kadar övülüp de güllü hacı şakir kokusu vermesi benim için tam bir hayal kırıklığıydı. Yine de doğallığından ve kibar yumuşak girişinden dolayı tahammül edilebilir, hatta zamanla sevilebilir bir yapısı var diyip geçiyoruz orta notalara. Orta notalarda kimyonun ve tarçının güç kattığı ve hafif tatlanan gül ipleri iyiden iyiye eline alıyor. O sabunsuluk biraz azalıp elegant bir yapıya bürünmeye başlıyor parfüm. Gül kokusunu parfümlerde beğenmediğimi her fırsatta söylerim ancak yine hiç rahatsız etmiyor gerçekten. Gül temalı bir parfüm için bunu söyleyeceğim aklıma gelmezdi. Orta notalarda yavaş yavaş ilgimi çekmeye başladığını söyleyebilirim. Daha kendinden emin bir duruş sergiliyor. Sanırım paçuli de biraz biraz hissedilmeye başlanıyor(tam kendisinden emin değilim çok net değil) orta notalarda. Alt notalarda ise misk var. Parfümün sonunu çok beğendiğimi söylemem lazım. En beğendiğim kısmı diyebilirim. Son derece oturmuş, hafif hayvansallık içeren baharatlı bir gül ve pelinotu. Çok kibar. Çok çekici ve dingin.

Evet... Etkilendiğimi itiraf etmeliyim. Çok övgü alan parfümlerden beklentim arttığı için genelde hayal kırıklığı yaşayan bir insanım. Lumiere Noire' de bunu yaşamadım. Gerçekten etkileyici bir kokusu var. Bir kere "elit" kokuyor. Ağır bir parfüm olmamasına rağmen, takım elbise olmasa da, en az bir gömlekle giyilmeyi hak ediyor. Günlük kullanıma pek uygun değil anlayacağınız. Pek öyle otobüslerde falan karşılaşılması hoş olmaz. Zengin işi bir kokusu var. Toplu taşıma araçlarında böyle kokarsanız çoğu insan gülsuyu sürdüğünüzü bile düşünebilir. Veya hamamdan çıktığınızı! Kimseyi suçlamayın, böyle düşünmekte haklılar. Bu parfümün yeri ancak özel kokteyller veya lüks yemekler vesaire olabilir. Günlük bir koku olmamasının avantajı, bir şişesinin uzun süre sizi idare edeceği gerçeğidir sanırım. Her eliniz gittiğinde sıkamayacağınız bir parfüm olduğundan, yüksek fiyatını ödeyip çekinmeden alabilirsiniz.

Kalıcılık ve farkedilirlikte yine mükemmeli yakalamış M. F. Kurkdjian. Parfüm EDT formatında üretilse de EDP'ler kadar kalıcı olduğunu belirtmeliyim. APOM pour homme' da olduğu gibi Lumiere Noire' de de müthiş kalıcılık ve farkedilirlik sözkonusu. Günboyu kendinizi paris sokaklarında gezen bir beyefendi gibi hissedebilirsiniz.

Erkeksiliğini beğendim. Maskülen bir yapısı olduğunu söyleyebilirim. Çok sakin olmasına rağmen, erkeksiliğinden fazla bir şey kaybetmemiş. Sessizliği asaletinden kısacası.

Devamlı bir yerlerden tanıdık gelen bir kokusu var. Nereden tam emin değilim ama büyük ihtimalle sabunlarla yıkanarak büyüyen bir nesildenseniz ondan kaynaklı bir tanıdıklık hissi oluşuyor. Tabi öyle afacan bir şey değil aman yanlış anlamayın. Dengeli ve olgun bir çizgide seyrediyor.

Sıcak ve güneşli yaz günleri haricinde her zaman kullanabilirsiniz. Bu parfümün zaman değil de mekan seçebileceğini düşünüyorum. Buna dikkat ederseniz her mevsim yakışacaktır.

Francis Kurkdjian' ın genç yaşında ne kadar iyi ve başarılı eserler ortaya koyduğundan bahsetmiştim. Onun da gözbebeğinin Lumiere Noire olduğuna eminim ben.

Francis Kurkdjian

Kurkdjian beni APOM ile ikilemde bırakmıştı. Sevip sevmediğime tam karar verememiştim ancak Lumiere Noire' i genel olarak çok beğendim. Pahalı satış fiyatına rağmen, kaliteli kokmak isteyen herkese önerebilirim.


2 yorum: