22.05.2018

Christian Dior - Homme



Erkek parfüm dünyasının en'lerinden..
Merhabalar, parfüm dünyasında saygın bir yeri olan Dior Homme ile birlikteyiz. Bu çok konuşulan, sevilen, tartışılan kokuya yakından bakıp inceleyelim.


Tıpkı Dior Homme İntense gibi odunsu-floral-misk olarak sınıflandırılmış bir koku. 2011 yılında piyasaya sürüldü. Aslında eski bir versiyonu da mevcut. Hatta çok beğenilen bir versiyonuydu fakat reformülasyon geçirdi ve ne yalan söyleyeyim eskisi kadar yankı uyandırmadı. Bu yazımız şu an piyasada olan ve yıllardır üretilen Dior Homme üzerine olacak zaten. Giden gelmiyor :)

Parfümün yaratıcısı Francois Demachy. Kendisi kadın-erkek tüm Dior kokularının da burnudur aynı zamanda. Bunun dışında Fendi ve ADP gibi markaların da önemli kokularını tasarlamıştır. Yani epey donanımlı, başarılı bir parfümör. Bu parfüm de onun amiral gemisi.

Dior Homme ve Dior Homme İntense sürekli kıyaslanan iki parfüm. Birbirlerinin devamı olduğundan pek çok konuda benzerlik gösteriyorlar ancak bariz farklılıkları da mevcut. Yani Dior Homme İntense Dior Homme'un daha yoğunu diye geçiştirip geçemeyiz. İlk söylenecek şey, bu koku Dior Homme İntense kadar oturaklı değil. Altı sanki ona nazaran boş kalmış gibi bir his veriyor. Parfümde bazı şeyler havada kalmış. Değineceğiz.



Açılışta parfüm lavanta ve yine tatlı pudralı bir hisle başlıyor. Çok uzun sürmeden yerini orta notalara bırakıyor. Orta notalarda iris ve kakao kendini gösteriyor. Bu esnada lavanta yavaş yavaş etkisini yitiriyor. Buradan sonra kokuda çok büyük bir değişim olmuyor. Alt notalarda az da olsa paçuli, tatlı bir amber ve deri notaları hissediliyor. Nispeten kuru bir hisle parfüm son buluyor. Notalar Dior Homme İntense'i andırsa da bazı temel farklılıklar dikkat çekiyor. Birincisi ruj kokusu bu parfümde de var ama DHİ gibi ön planda ve ana tema halinde değil. Yine DHİ'deki oturaklı vanilya-çikolata birlikteliği bu parfümde bulunmuyor. Hatta büyük ihtimalle parfümün havada kalması, altının tuhaf şekilde boş olması ve kuru bir his vermesi de bu yüzden. Çok büyük bir eksiklik olmuş gerçekten ama diğer bir taraftan bakınca da, bu kısım da bu parfümde olsa, Dior Homme İntense ile neredeyse aynı koku olabilirlerdi. Temel farklılıkları burada ortaya çıkıyor.


Dior Homme genel anlamda nispeten kuru, biraz tekdüze notalardan oluşuyor. Yani notalar birbirinin içine geçmek yerine sırayla sahne alıyor denilebilir. Biraz genç işi bir koku olmuş esasında. Yaş aralığı 20-35 olarak verilebilir. Günlük kıyafete yine çok yakın olmamasına rağmen, şık bir triko ya da polo yaka tshirt üzerinde hoş duracağı kesin.

Sonbahar-kış mevsimleri için ideal. Serin bir yaz akşamında da 1-2 fıs fena durmayacaktır. Gerçekten etkileyici bir sonuç alabilirsiniz.

Kalıcılık ve fark edilebilirlik oldukça iyi. EDT formatında bir parfüme göre muazzam bile denilebilir. Ben özellikle fark edilebilirliğini çok başarılı buldum. Tende kalan kokusu ise çok etkileyici. Erkek parfümü olsa da feminen bir tarafı olduğu kesin. Kadın kullanımına uygun anlamında söylemiyorum. Sadece çok maskülen bir parfüm beklemeyin demek istiyorum. Kibar ve yumuşak bir tarzı var.

İncelemenin genel içeriğinden de anlaşılabileceği gibi benim çok beğendiğim bir parfüm Dior Homme. DHİ ile kıyaslamamda ise bir adım gerisinde kalıyor. Ben olsam yazın daha ferah kokulara yönelip kışın Dior Homme İntense kullanırdım ki öyle yapıyorum zaten. Yine de tatlı bir alternatif arayanlar için baştan çıkarıcı bir alternatif olduğunu unutmamalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder