23.05.2014

Miller Harris - La Fumee Ottoman



Osmanlı topraklarından bir esinti..
Miller Harris 2011 yılında La Fumee(frs: duman) adında bir parfüm çıkardı. Koku oryantal sınıfına sokulabilecek odunsu bir tarza sahipti. Bu yeni koku Miller Harris'in tarzının biraz dışında bir erkek kokusuydu. Bu kokunun ana karakteri klasik oryantal tarza oldukça yakın, benzerlerine sık sık rastlanan bir çizgideydi. Açılıştan itibaren hissedilen bir laden reçinesi, arkasında güçlü ve geleneksel bir tütsü, dumansı, iddialı sandal ağacı. Bu kokudan bir sene sonra Lyn Harris işi biraz daha ileri götürerek La Fumee Arabie'yi çıkardı. Reçine ve tütünü biraz daha yumuşatarak onları öd ağacıyla destekledi. 2012 yıllarını hatırlarsanız her köşeden öd çıkıyordu zaten böyle bir güncellemeyi bekleyebilirsiniz elbette. Arap dumanı ne yazık ki beklenen ilgiyi görmedi. Bunun sebebi karakterinden ödün vermiş olması olabilir. Aşı pek tutmadı sizin anlayacağınız. Yine bir sene sonra yani 2013 yılında Lyn Harris oyunu kuralına göre oynamaya karar verdi....
İlk yaptığı şey coğrafyayı hafiften değiştirmek oldu. Oryantal bir esinti aradığı sırada en doğru yere baktı. Osmanlı topraklarına.....

La Fumee Ottoman ismiyle bizleri direkt olarak kendine çekmeyi başardı ilk anda elbette. Bu sefer Lyn Harris rota değiştirmişti. Bazı yol arkadaşlarından ayrılmaya karar verdi bu kokuda. İyi de etti. Şu canımızı sıkmaya başlayan laden reçinesinden bir kurtuldu. Kokuyu amber-tütsü teması üzerine yerleştirdi. Akabinde de sağından solundan başarıyla süsledi. La Fumee serisinin son kokusu Ottoman serinin ustalık eseri olmuşa benziyor..

Açılışta tozlu ve keskin bir kimyon-bergamot-gül kokusuyla gerçekleşiyor. Alışık olmadığımız iddialı ve dumansı bir açılış. Doğu temalı parfümlerde ilk anda yaşadığımız o burun kaçırma hissi fazla yok. Kaliteli bir koku olduğunu belli ediyor ilk dakikalarda daha. Tabi oryantal tarzı hiç sevmeyen kişileri yine de rahatsız edecektir. Onu da ekleyeyim. Orta notalarda devreye parfümün ana karakterini oluşturan amber-tütsü giriyor. Dumansı ve hafiften yanık his kokuda hakimiyet kurmaya başlıyor. Orta notaları pek sevemedim nedense. Sanırım amber pek hoş değil. Bu klasik amber tarzını parfüm markaları bırakalı çok oldu. Lyn Harris'in haberi yok anlaşılan. Açılışa göre biraz sönük kalıyor bu kısım. Alt notalarda ise koku oldukça tatlanıyor. Hatta burada meyveli diyebileceğim bir hal alıyor. Alt notalar tek kelimeyle şok etkisi yarattı. Hiç beklenmedik bir değişim yaşanıyor bu kısımda. Kokunun gidişatıyla alakası olmayan çok hoş bir nüans olmuş bu meyveler. Meyve derken de böyle olgun kayısı gibi meyvelerden söz ediyorum. Tatlı ve sevimli. Parfümün en güzel kısmı diyebilirim. Böylelikle koku tenden ayrılıyor.


Parfümü denerken birkaç defa fikir değiştirdim. Evet baya güzel... Hımm pek de kaliteli değil gibi... Umm burası tam olmamış.....vsvs

İşte ben böyle kokuları günlük hayatta pek tercih etmesem bile kesinlikle takdir ediyorum. Bazen tekdüzelikten sıkılıyoruz sonuçta. İnsan farklılığı tek bir kokuda yaşamak istiyor. Böyle net değişimler içeren parfümler de bu yüzden bende hep iyi izlenimler bırakıyor. La Fumee Ottoman'da da bunu yaşadım.

Kalıcılık ve farkedilirliği tatmin edici. Soğuk mevsimlere daha uygun bir tarzı var. Yaz hariç kullanılabilir esasen ama biraz yaş istiyor gibi duruyor. 35 yaşın üzerindeki erkeklere göz atmalarını tavsiye ederim. Uniseks bir parfüm olmasına rağmen erkek kullanımına seri olarak La Fumee daha uygun bana göre. Bu da bir küçük not olarak burada dursun.

 Parfüm sektöründe ilgi çekmiş yeni bir parfüm La Fumee Ottoman. Demek ki Osmanlı'nın dumanı böyle oluyormuş dedirtti. Yeni olmasından dolayı ilgi çekmiş olsa da kullananı edeni yok. Biraz gariban bu konuda şu sıralar. Haliyle kimseyle pişti olma ihtimaliniz yok diyebilirim. Ben bir şişesini alır mıyım?.... Oryantal tarz sanırım bana da biraz uzak. O yüzden almam. Yok illa bu çizgide bir parfüm düşünüyorsam kesin adını aklımda tutarım ama. Öyle bir parfüm yani. Limitli üretim olduğunu da eklemek istiyorum. Bilginize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder