22.02.2014

Serge Lutens - Serge Noire





Serge Lutens'in iddialı ve merak uyandıran parfümü..
Serge Lutens, doğu kültürüne kendini kaptırmış, koku karakteri olarak genellikle oryantal bir tarz benimsemiş bir parfüm evi. Onların da en çok güvendiği kokularından  biri şüphesiz ki Serge Noire. İsmindeki karanlık ve siyah temayı çok güzel yansıtan, gerçekten karanlık bir kokuyla karşı karşıyayız.


Açılışta son derece sert, dumansı bir tarçınla merhaba diyor bize parfüm. Kokunun baştan sona en çok hissedilecek kısmı olan karanfil alttan çok hafif hissediliyor aynı zamanda. Üst notalar gerçekten burnu yakan, sevmesi oldukça zor ama bir o kadar da kaliteli bir kısım olmuş. Orta notalarda adeta bir karanfil patlaması var. Bütün kokuları sağa sola ittirip en öne geçen son derece baskın, kesif bir karanfil kokusu. Bana bu haliyle Frederi Malle - Noir Epices'i hatırlattı. Onun da isminde Noir olması bize bir şeyler anlatıyor sanırım. Siyah ve karanfil arasında bir ilişki kurmuş bu parfümler sanki. İlginç gerçekten. Dumansı ve karanlık his tam gaz devam ediyor. Tütsüden veya kullanılan odunsulardan kaynaklanıyor olabilir. Kokuya sağlam bir karakter katsa da, hitap ettiği kesimi oldukça daraltan bir tercih olmuş söylemeden geçmeyelim. Alt notalarda karanfilin yanına yine burnu zorlayacak, keskin baharatlar ekleniyor. Karabiber olabilir. Karanfilin ferahlık veren hissine, nane gibi, kekik gibi yine benzer his uyandıran baharatlar da ekleniyor. Son kısım tam bir doğal baharat dükkanı resmi sunuyor bize. Karanfil önderliğinde, karmaşık ve karanlık bir kapanış. Son kısmı beğendim.


Parfüm baştan sona kuru, tozlu, karanlık ve dumansı bir havaya bürünmüş durumda. Biraz kabasaba ancak güçlü bir oryantal örneği. Aynı markanın Chergui kokusunda daha farklı bir doğu esintisi alıyorduk. Yine benzer malzemeler, farklı bir tarzda bize sunulmuştu. Konsept belki aynı ancak Chergui nispeten tatlı, ballı, daha yumuşak ve burnu okşayan bir kokuyken, Serge Noire tam bir bıçkın oryantal parfüm.

Sevmesi zor olsa da bir kere sevildimi terketmesi de bir o kadar zor olacak parfümlerden Serge Noire. Kış mevsimi için oldukça başarılı bir alternatif. Başka mevsimde kullanmaya müsait değil. Zaten kullanamazsınız. Özellikle doz aşımında hem siz hem çevreniz için öldürücü olabilir.

Tarz olarak hristiyan inancında yeri büyük olan tütsüleri anımsatması ve son derece karanlık bir yapıda olmasıyla bu kokuya parfüm evi Serge Lutens dini bir anlam da yüklemiş olacak ki, özel bir şişesini de çıkartmışlar kokunun. Üstündeki haç ve tabut benzeri fotoğraf düzenlemesiyle, kendini mükemmel biçimde anlatmış gerçekten. Bu mükemmel tasvir için Serge Lutens'i tebrik ederim.

Bu kadar sert olmasına rağmen koku performansı beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Çok daha kalıcı ve farkedilir bir koku beklerken, sanki biraz pısırık bir parfümmüş hissi uyandırdı. Kalıcılığı ve farkedilirliği orta. Ne düşük ne yüksek ama insan EDP formatında, böylesine güçlü bir kokudan çok daha fazlasını bekliyor açıkçası.

40 yaşın üzerindeki erkeklere oldukça yakışacak olgun bir koku Serge Noire. Uniseks olarak piyasaya sürülse de bayanların tercih edeceği bir yapısı yok. Bunu es geçmemek gerekiyor. Kullanılması için biraz yaş isteyen bir parfüm kesinlikle.

Parfümü beğenip beğenmeme noktasında biraz kararsız kalsam da, bu kadar merak edilen ve sükse yapmış bir koku olan Serge Noire'e hak ettiği saygıyı göstermem gerektiğini düşünüyorum. Serge Lutens parfüm evi serüvenim Chergui ile başladığı için sanki çıtayı biraz düşürüyorlar gibi geliyor sürekli bana ama aslında alakası yok. Chergui çok başka bir parfümdü sadece. Serge Noire'de markanın oldukça iddialı bir kokusu olsa da, efsane olmaktan oldukça uzak diyebilirim.



1 yorum: