16.08.2013

Gucci - Pour Homme



rüzgâr gibi geçti...

Bugünkü yazımda hüzün var. Özlem, ve belki de biraz sitem var. Bugün sizlere parfüm satın alırken rehber olsun diye bir parfüm incelemesi yazmadım. Çünkü şimdiki konuğum artık satılmıyor ne yazık ki. Devrini erken kapattı, hayranlarını üzdü ve gitti.

Gucci, parfüm severlerin ağzına bir parmak bal çalıp kavanozu saklamak istemedi elbette. Tom Ford abimiz ile aralarında yaşanan pek çok anlaşmazlık vardı. Onun kendi yolunu çizmesi neticesinde ise Gucci çok radikal bir karar alarak aynı anda Gucci Envy ve Gucci Pour Homme gibi efsanelerin üretimine son verdi. Parfümün burnu ise Michel Almairac.

Gucci böylesi bir "şaheser" ortaya koyduktan sonra onu piyasadan çekerek tabiri caizse kendi bacağına sıkmış gibi oldu. Elbette Gucci gibi büyük bir marka böyle bir sebeple batacak değil. Onlar yıllar içerisinde güçlerine güç, varlıklarına varlık katmaya devam ettiler. Sonuçta parfüm dünyası bile çabuk unuttu "büyük patron"u. Bu dünya biraz unutkan, biraz da çabuk kanan bir dünya. Yeni bir parfüm koyuverirsiniz insanların önüne, Güzel tasarım, güzel şişe, biraz da yüksek kalite kokusu varsa eskiyi unutuverir pek çok insan. Öyle de oldu.

Ama herkes için değil...

Gucci Pour Homme hayranları bu parfümü hiç unutmadı. Onların dilden dile dolaştırdığı yorumları sayesinde Gucci'nin bu parfümü bir efsane oldu. 

Karşımızda öyle en güzel parfüm falan yok kendimizi kandırmayalım. Zaten böyle bir şey olamaz da. Beğeniler göreceli olduğundan böyle bir amaç da olmamalı parfüm evleri açısından. Yine de çok başarılı kokusu ve benzersiz tarzı ile, bir sıralama yapılacak olsa kendine üst sıralarda yer bulabilecek bir parfüm Gucci Pour Homme.

Bu kadar girizgâh yeter diye düşünüyorum. Artık parfümümüze geçelim. Açılışı inanılmaz bir odunsu viski kokusuyla yapıyor parfümümüz. İlk hissettirdiği bu. Baharatlı, odunsu bir viski kokusu adeta. Üst notalarda lavanta, pelin otu, bergamot, zencefil, limon ve fesleğen mevcut. Bu zengin harmanın her birini ayrı ayrı hissediyoruz ancak hiç birini tam hissedemiyoruz. İnanılmaz başarılı bir çalışma. Mükemmel bir açılış. Doğal, maskülen, leziz, olgun, dolu dolu. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı çok farklı bir açılış. Orta notalarda odunsu aktörler kendini gösterip kontrolü ele alıyor. Bu kısımda sedir, sandal ağacı, süsen kökü,karanfil çiçeği, paçuli, pembe biber, yasemin gibi farklı kokular bulunuyor. Orta notalar odunsu parfüm nasıl yapılır göstermek istiyor bize belli ki. Ders niteliğinde bir geçiş. Bu kısım için genelde kullanıcılar, yeni açılmış kurşun kalem gibi kokuyor diyorlar ki doğrudur. Aynen böyle kokuyor. Çocukluğumuzdan kalma o enfes kokuyu hemen tanıyacaksınız. Parfüm, tütsü,amber,misk, tonka fasulyesi,vanilya,vetiver,adaçayı ve meşeyosunu esanslarının birleşimi ile son buluyor.

Gördüğünüz gibi içinde yok yok parfümün. Bunca kalabalık nasıl olur da bu kadar yumuşak ve düzgün şekilde çalışır anlamak mümkün değil. Parfüm genel itibariyle odunsu,oryantal olarak sınıflandırılmış. İçeriğinde öne çıkan tarz ise, başlangıçta odunsu bir viski kokusu, ortalarda tam bir odunsu-maskülen çiçek kombinasyonu, son kısmı ise tütsü ve amber kardeşliği şeklinde.

Kalıcılığıi gayet iyi ve yerinde. Fena değil. Üzmeyecek düzeyde diyebiliriz. Biraz tene yakın kalıyor bu yüzden farkedilirliği nispeten düşük. Yine de genel performansı memnuniyet verici denilebilir.

25 yaş ve üzeri parfüm meraklılarına çok yakışacaktır. Günlük kullanıma uygun gibi görünse de, ben bu parfümü tshirt'lere sıkıp gezmenin cinayet olacağını düşünüyorum. Hani ofis parfümü diye bir kavram var ya, bu parfüm işte tam olarak o sınıflandırmada. Yalnız ben kendi adıma, Gucci Pour Homme'un ofisten ziyade tam bir "patron parfümü" olduğunu düşünüyorum. Gözümde canlanan o loş, sessiz, ahşap hakim patron odasının koltuğunda böyle kokan birinin oturması mükemmel olurdu.

Şişe tasarımı son derece ağır bir cam kullanılarak ortaya çıkartılmış bir viski bardağını andırıyor. Parfümün rengi, şişesi ve kokusu tam bir bütünlük içinde. Dediğimiz gibi patronlara layık, çok başarılı bir şaheser. Üretimi duralı uzun yıllar geçmediği için halen bir yerlerde bulabilmeniz mümkün olabiliyor. Çok ümitsizliğe kapılmamak gerekir. Bulabilirsiniz yani. Sorun ise, çok fahiş fiyatlardan satılıyor olması. Bu da beklenen bir durum. Gucci Envy'de de aynı sorun söz konusu bildiğiniz gibi.

Bulabilirseniz, alın. Deneyin. Koklayın. Böyle güzel designer parfümleri çok fazla çıkmıyor karşımıza bunu unutmayın.

4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Daha ne denilebilir ki herşeyi yazmışsın :) Ama hakikatten çok sağlam bir parfüm. Müthiş bir odunsu rüya gibi. Nasıl bir olgunluksa bu parfüm çözemedim ? Harika bir tarzı var olgun elegant hepsi var ! Beni inanılmaz derecede rahatlatıyor, kendimi mutlu hissediyorum kullanırken. Beni alıp götüren bir tarafı var bu kukuda. Tavsiye etsem ne olacak çok zor bulursunuz< yada kazıklanırısınız :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen çok haklısınız. Bulması çok zor artık. Bu yazı daha çok bir saygı duruşu gibi düşünüldü. Üretimi yok malesef bu şaheserin.

      Sil
  3. Ben anlamıyorum niye üretimini dururlar ki? Dediğiniz gibi arayan bulur ama fiyatlar creed gibi.Yinede herkesin koklaması gereken bir parfüm.

    YanıtlaSil