7.07.2013

Lalique - Encre Noire





Takı,mücevher, cam tasarımı işleriyle ünlenmiş markanın farklı parfümü.


İnsanlar giyim kuşamlarıya, tarzlarıyla, konuşmaları ve yaşantılarıyla devamlı farklı olmayı amaçlarlar. Taklit edilmekten veya sıradanlıktan kaçınırlar. İnsan sosyal bir varlık olduğundan, sosyal bir ortamda kendine özgü, kişisel bir algı bulutu olsun ister. Örneğin imza parfümü kavramı buradan türemiştir. Bir kişiyi anımsatan, onunla özdeşleşmiş madde veya özellikler..

Parfüm dünyasında kendine has bir duruşu olan parfümler bu yüzden hep beğenilmiş ve tutulmuştur. Hacı yağı veya kolonya gibi benzetmeler yapılamayan, bir veya bir kaç yönüyle öne çıkan eserler özgünlükleriyle kârlı bir satış unsurudur.

Lalique markasının Encre Noire parfümü tam da şahsına münhasır bir parfüm. Şişesinin mürekkep okkası gibi tasarlanmış olması, isminin Encre Noire(siyah mürekkep) manâsına gelmesi direkt akıllara mürekkep temasının işlenmiş olabileceğini getiriyor. Evet doğru. Encre Noire böyle bir parfüm. Karanlık, tozlu, derin..

Üst notalarında vetiver hakim diyebiliriz. Tuhaf, kuru, tozlu acayip bir açılış. Sert bir giriş gerçekten. Açılış çok tuhaf bir karmaşa olduğundan sebebini bilmesem de açıkçası bana çiçekli bir his veriyor bu parfüm. İçeriğinde çiçek esansı yok ancak küçüklüğümde ailedeki bayanların kullandığı çiçeksi deodorantlara çok benzettim. Enteresan. Vetiverin bu kadar iddialı kullanıldığı alternatif gerçekten az bulunur. Sentetiklik fazla hissedilmese de biraz var diyebiliriz. Tertemiz bir koku değil. Orta ve alt notaların geçişleri pek net olmamakla birlikte, kaşmir, servi ve misk içeriyor. Kısaca tekdüze bir parfüm denebilir.


Kış için uygun sert bir parfüm var elimizde. Kabul ediyorum mürekkepvari kokusuyla farklılık sunan güzel bir parfüm. Çok ucuza bulunabiliyor ayrıca. Bu fiyatlara çok iyi bir alternatif. 

Kalıcılığı ve farkedilirliği aşmış bu arkadaşın. Size kalıcılığını şöyle anlatayım.. Bir mürekkepi üstünüze dökün ve lekesini çıkarmaya çalışın. İşte bu kadar kalıcı. Olacak iş değil. Özellikle kıyafette günlerce kalıyor. Farkedilirliği de fena değil. Bu açıdan sizi üzmeyeceği kesin.

Yaş grubu olarak biraz orta yaş isteyebilir. Karanlık ve karmaşık tarzı gençlerin kullanabileceği bir tarz değil. Unutmadan söyleyeyim, kapalı alanlarda zaman geçirecekseniz çok boğucu olabiliyor. Ofis parfümü arayanlar uzak dursun.

Hafif sentetik ve burnu zorlayan tatlılığı da yine genel beğeniye uymayabilir. Ben o kadar rahatsız olmadım. Dozajını iyi ayarlarsanız sorun olmaz. Fazla kaçırırsanız biraz baş ağrısına sebep olabiliyor.

Netice olarak gerçekten farklı, güçlü ve iddialı bir parfüm Encre Noire. Siyah bir mürekkep kadar gizemli. Şişesi de aynı şekilde çok gizemli ve şık. 25 yaş ve üzerindeki tüm parfüm severlerin bir denemesini tavsiye ederim. Denemeden elbette almayın ancak mutlaka deneyin.


9 yorum:

  1. merhaba, sizce encre noire kör alışa uygunmudur?
    bir blogda yorum yazan birisi hacı yağı gibi olduğunu yazmış, sizce de öylemi?
    bu parfümü deneme şansım yok, ama direk satın alabilirim? önerirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kör alışa pek uygun bir parfüm değil bana göre. Çünkü dikkat ederseniz çoğu insan farklı bir şeye benzetiyor. Biraz enteresan bir koku encre noire. Tarif etmesi de güç. Ama çok pahalı olmadığından, şişesini koleksiyonunuza katmak için bile alınabilir.

      Sil
  2. Rica etsem bana bir kaç parfüm önerirmisiniz?
    Öyle herkesin çok bilmediği bir kaç parfüm.
    Kışlık ve yazlık ayrı ayrı olursa sevinirim :)
    yaşım 38.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışlık,
      Guerlain L'instant EXTREME
      Kilian Love don't be shy

      Yazlık
      Creed Virgin island Water
      Hermes un jardin sur le nil

      Sil
  3. teşekkür ederim, bunları edinmeye çalışacağım.

    YanıtlaSil
  4. kokuyu bilmeden dün körlemesine sipariş verdim. bakalım bir kaç gün içinde gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hesaplı bir parfüm. Kör alış yapılabilir. Sakıncası yok bence.

      Sil